Cara Nak Buat Sotong Celup Tepung Rangup

Masukkan 1 biji telur. Kemudian masukkan air sikit demi sedikit dan kacau sekata.


Nak Buat Sotong Goreng Tepung Rangup Tak Lerai Ini Caranya

Ambil secukupnya campuran tepung campurkan dengan telur yang dipukul.

. Celupkan sotong ke dalam telur yang dipecahkan tadi. Jom tengok macam mana DB masak sotong goreng tepung. Cerai-ceraikan cendawan yang terlampau besar sangat.

Kemudian campurkan bersama perasa kiub ayam ataupun garam pak aji secukup rasa. Yang paling peting rangup di luar dan lembut di dalam. Gaulkan sotong dengan telur.

Potong sotong mengikut saiz yang anda mahukan. Pindahkan ke tepung kering. Campurkan semua jenis tepung garam serbuk lada putih dan serbuk lada hitam.

Angkat terus golek-golek dalam tepung. Gaulkan sotong dengan campuran tepung dan telur. Setelah diangkat dari kuali sotong mesti ditos dan kalau boleh masukkan dalam bekas yang dilapik tisu dapur dulu.

Gaulkan tepung ubi tepung jagung dang tepung bestari sehingga sebati. Ini hasil selepas digoncang. Cara Memasak.

Sotong celup tepung rangup di luar lembut di dalam. Goreng sotong dengan minyak yang penuh. Akhir sekali goreng dalam minyak bertakung atau guna sahaja periuk kecil pun memadai.

Masukkan tepung dalam mangkuk besar. Letakkan atas tisu dapur. 4 Ambik telur sebijik pukul ketepikan 5 ambik tepung gandum secukupnya.

10Sotong celup tepung rangup di luar lembut di dalam. Gaul rata dan masukkan sotong. Salutkan sotong dengan tepung.

Sasya basuh sotong dan tos sekejap bagi kurangkan air tu. Cara buat cendawan celup tepung. Bersihkan sotong dan potong 2.

Bila dah 10 minit perap pecahkan sebiji telur ke dalam perapan sotong. 3 Lepas tu ambik sesudu tepung gandum gaul je dalam sotong tu jangan letak air sotong tu kan basah² dah cukup utk gaulkan tepung tukalau tak cukup tambah lagi dua tiga sudu tepung ikut banyak mana sotong korang. Tutup bekas dan goncang-goncang ia supaya sekata.

Kalau kita makan di restoran besar memang sotongnya bersalut cantik. Satukan 6 sudu tepung bestari bersama air. Sambil itu celupkan sotong dalam mangkuk telur dan sadurkan dengan campuran tepung tadi.

Pastikan semua bahagian disaluti tepung. Panaskan minyak dalam kuali. Panaskan minyak di dalam kuali dengan api yang perlahan.

Siang sotong dan hiris kasar toskan betul-betul gaul dengan sedikit garam 2. Pecahkan telur dan masukkan sotong ke dalam telur tersebut. Masukkan secubit dua serbuk kunyit.

Hasil beli 25kg sotong di pasar buat sotong goreng tepung. Cara goreng sotong celup tepung rangup paling mudah gunakan tepung bestari je. Ia penting untuk menghasilkan gorengan yang cantik.

Tujuan letak kunyit ni untuk bagi sotong tu nampak kuning sikit. Tuangkan 200 ml air sejuk dalam peti ais. Sotong CARA PENYEDIAAN.

Campurkan sotong ini bersama dengan tepung kanji telur. Bagi betul-betul panas api jangan kuat sangat. Lepas tu masukkan separuh dulu cendawan ke dalam adunan yang dibancuh tadi.

Sediakan bancuhan tepung kering iaitu tepung bestari dan tepung beras sikit sahaja. Potong sotong guna gunting pun boleh. Sotong bersihkan dan hiris sederhana besar.

Kacau rata hingaa adunan gebu. Perap sotong dengan tepung bestari dengan air dulu Selepas 10 minit masukkan telur sebiji. Langkah Penyediaan 1.

Perap dahulu sotong dengan bawang putih. Masukkan 2 sudu tepung gandum ataupun tepung beras dalam mangkuk lain. Bahan-bahan 5 ekor sotong Serbuk kunyit.

Ambil sotong dan dicampurkan dengan sedikit garam serbuk kunyit lada hitam dan lada sulah. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan perlu sedikit cair. Pindahkan sotong yang diperap tadi ke campuran tepung kering tadi.

Tak perlu bancuh air Pecahkan telur. Udang buang urat belakang kepala bersihkan buang najis sebab udang ni besar kena bersihkan semua kotoran. Letak tepung beras dan lada sulah sedikit sahaja dan garam.

Kemudian angkat sotong dan golekkan ke dalam tepung. Saya gunakan tepung bestari pedas. Masukkan sotong dalam bekas tupperware dan masukkan tepung bestari.

Adun rata semua bahan. Masukkan tepung-tepung ke dalam bekas dan kacau sebati. Satukan kesemua bahan kering dalam 1 besen dan gaul sebati.

Kalau mama nak mudah boleh ikuti resipi ini. Goreng sehingga masak dan siap. Goreng dalam minyak yang panas.

Bila nak goreng baru salutkan sotong dengan telur dan tepung agar sotong tidak terlebih lembik. Sediakan bancuhan tepung bestari dan sedikit tepung beras. Pertama sotong kena betul betul kering.

1Potong sotong menggunakan gunting atau pisau. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan hasil adunan tak terlalu pekat atau tak terlalu cair.

June 8 2022 Rupanya Ini Rahsia Sotong Goreng Tepung Jadi Lebih Rangup Tak Hancur Resepi June 8 2022 Masak Ayam Goreng Salut Serbuk Kari. Kemudian sotong dicelup dalam telur kuning sebelum disalut dengan tepung. Kami harap perkongsian ini.

Satukan tepung beras garam serbuk kunyit telur dan air sejuk dalam bekas. Masak sotong atas api sederhana sehingga masak dan toskan. Selang celup dengan tepung gandum.

Bahan bahan sotong celup tepung1 cawan tepung gandum12 cawan tepung beras2 sudu makan tepung jagungsedikit kunyit serbuksedikit garam2 sudu makan gula1 biji. Dalam video kali ini DB akan kongsikan cara mudah membuat sotong goreng tepung yang sedap dan rangup. Selepas 1-2 jam keluarkan dan celup dengan telur.

Sediakan bekas lain untuk tepung kering letakkan 6 sudu tepung bestari dan 4 sudu tepung beras. Kemudian ratakan dan perap selama 10 minit. Dilap dengan tisu dapur.

Sotong celup tepung jika tersalah perapan memang susah salutan tepung nak melekat pada sotong. Tutup bekas dan goncang-goncang sehingga semua sotong bersalut rata dengan tepung kering. Ulang 2 kali celup telur dan tepung.

Panaskan minyak dan pastikan minyak betul-betul. Ini hasilnya selepas digoncang tadi.


Resepi Sedap Dan Mudah Sotong Goreng Tepung Rangup


Cara Betul Buat Sotong Goreng Tepung Yang Rangup Tak Meletup Dan Tak Berminyak Daily Makan


Ini Rahsianya Buat Sotong Celup Tepung Rangup Tak Hancur


Resepi Sotong Goreng Tepung Rangup Iluminasi

No comments for "Cara Nak Buat Sotong Celup Tepung Rangup"